Greu de definit și gestionat….
Durerea este o senzație complexă pe care fiecare individ o simte diferit și la care reacționează într-un mod unic.
Altfel spus, durerea este o experiență emoțională neplăcută asociată cu inflamație sau cu afectarea țesuturilor.
Pentru tratamentul medicamentos al durerii și inflamației, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) cum ar fi ibuprofenul, naproxenul, diclofenacul etc. sunt recomandate mai întâi. Cu toate acestea, utilizarea lor pe termen lung s-a dovedit a fi dăunătoare datorită efectelor secundare aparute.
Este posibil ca medicamentele sintetice să nu fie singura modalitate de a ameliora durerea. Cercetările ample în domeniul fitoterapiei si aromaterapiei au condus la descoperirea de noi molecule și au evidențiat diferiții compuși fitochimici organici, care ar putea avea si au deja efecte terapeutice sinergice directe atunci când sunt bine combinate în diverse formulări. Produsele de fitoterapie si aromaterapie au totodata o acțiune selectiva asupra mediatorilor proinflamatori si un efect protector, ajutând în același timp la reducerea inflamației asociate diferitelor boli [1]. Medicamentele pe bază de plante au efecte secundare reduse sau nu au efecte secundare dacă sunt administrate în terapii si doze bine specificate si împreună cu un stil de viață sănătos.
Remediile naturale sunt obținute din diferite părți ale plantelor : frunze, crenguțe, fructe, scoarță, rădăcini și muguri. Toate ingredientele active, împreună cu vitaminele și mineralele conținute de plante, ajută la controlul durerii și inflamațiilor, ameliorează supletea articulațiile și îmbunătățesc mobilitatea.
Iată câteva dintre cele mai importante remedii naturale cu puternice beneficii antiinflamatorii:
1. Tămâia sau tămâie indiană (Boswellia serrata)
Este o rășină folosită de milenii în medicina ayurvedica( indiană), in cea chineză și arabă cu un efect antiinflamator puternic comparabil cu AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene). Principalii compuși ai acestei rășini sunt acidul boswellic și diverse tipuri de terpene, cu efecte antiinflamatorii, antioxidanțe și protectoare ale celulelor sănătoase [2].
Proprietăți farmacologice :
- Efect antiinflamator, eficient împotriva bolilor inflamatorii: tulburările articulare, artrita reumatoidă, osteoartrita și bursita.
- Abilitati de calmare a durerii si de inhibare a eliberarii mediatorilor inflamatori.
- Efect de reducerea trigliceridelor serice [3].
- Sprijină o funcționare sănătoasă a sistemului imunitar.
- Pot prevenii apariția bolilor autoimune.
- Efect antibacterian al uleiurile esențiale prezente în rășină [4].
- Proprietăți antiinfecțioase și antiseptice, accelerând vindecarea infecțiilor urinare și respiratorii.
- Foarte util împotriva edemului cerebral.
- Forma topică (cremă, unguent) utilizată pentru tratamentul bolilor de piele.
- Efecte potențiale anticanceroase.
- Ameliorarea bolilor inflamatorii intestinale.
- Efect protector asupra leziunilor ischemice cerebrale, datorat acetatului de incensol prezent în boswellia și potențial tratament terapeutic al ischemiei cerebrale [5].
2. Turmeric (Curcuma longa)
Rădăcinile de turmeric sunt folosite zilnic la mesele tradiționale din India. Medicina tradițională chineză și medicina ayurvedică apreciază turmericul pentru efectele sale benefice asupra sănătății datorită ingredientului său activ, curcumina, cunoscut sub numele de pigmentul galben-portocaliu.
Proprietățile farmacologice ale curcuminei :
- Efectul antiinflamator ajută la reducerea durerilor articulare și la creșterea mobilității la pacienții cu osteoartrită [6].
- Antioxidant de cinci până la opt ori mai puternic decât vitaminele C și E.
- Activitate antibacteriană, antifungică și antivirală.
- Potențial uriaș împotriva diferitelor boli: diabet, alergii, Alzheimer, artrită.
- Activitate anticancerigena prin stimularea organismului să distrugă celulele maligne.
- Îmbunătățește funcția hepatică și sprijină ficatul în procesul de detoxifiere.
- În prevenție, curcumina ar putea preveni mai multe tipuri de cancer: plămân, colon, ficat, stomac, esofag, piele, sân, limfom și leucemie.
- Efecte puternice anti-proliferative și pro-apoptotice pentru celulele melanomului malign [7].
Biodisponibilitatea orală a curcuminei face obiectul unor cercetări intense, iar rezultatele au arătat că Biocurcumax (BCM-95) și combinația curcumină-lecitină-piperină își îmbunătățesc biodisponibilitatea [8]. Curcumina combinată cu acidul boswellic mărește eficacitatea tratamentului osteoartritei datorită efectelor sinergice [9].
3. Coacăze negre (Ribes nigrum)
Coacăzul negru este o plantă uimitoare foarte des folosită în medicina pe bază de plante. De la frunze la semințe, toate părțile acestei plante pot fi folosite( fructele, frunzele, extractele de muguri și uleiul de seminț).
Coacazele negre ajunse la maturitate sunt folosite datorita concentratiei bogate deantociani si antocianine cunoscute pentru puterea antioxidanta, vitamina C si acid gama-linolenic (GLA) – un tip de acid gras omega 6 responsabil pentru ameliorarea inflamatiei. Sunt bogate in vitaminele B5, B6, B1, si E. Uleiul din samburi de coacaze negre este util pentru pielea uscata, pentru calmarea mancarimii si usturimii si este recomandat si pentru ameliorarea simptomelor psoriazisului si reducerea placilor psoriazice.
Principalele proprietăți farmacologice atribuite extractelor din frunze și fructe de coacăz negru:
- Efectul antiinflamator datorat acidului gamma-linolenic (GLA), care acționează prin îmbunătățirea sănătății articulațiilor și modularea răspunsului inflamator [10].
- Proantocianidinele izolate din frunzele de coacăz negru interfera cu acumularea de leucocite circulante, fiind asociate cu o reducere a factorilor proinflamatori [11].
- Protejează sistemul imunitar datorită conținutului ridicat de vitamina C.
- Îmbunătățește vederea și sănătatea ochilor, ceea ce încetinește dezvoltarea degenerescenței maculare.
- Promovează sănătatea rinichilor.
- Extractul optimizează activitatea tractului digestiv și îmbunătățește sănătatea intestinală.
- Previne problemele circulatorii și îmbunătățește circulația sângelui.
- Efect hipoglicemiant semnificativ în diabetul non- insulino dependent, atribuit extractelor de frunze de coacăz negru [12].
- Activitate antioxidantă cu efect anti-îmbătrânire. Utilizarea fructelor de coacăz negru și a extractelor de frunze ajută in lupta împotriva radicalilor liberi și mărește rezistența la diferite boli [13].
- Activitate antimicrobiană și antivirală împotriva virusului gripal [14].
- Activitate anticanceroasă – atribuită suprimării cascadei inflamatorii.
- Prevenirea cancerului hepatocelular indus de inflamație [15].
4. Urzica (Urtica dioica)
Urzica este o plantă comună de grădină, cu aspect erbaceu și înflorire perenă, originară din Europa, Asia, Africa de Nord și America de Nord. Frunzele și tulpinile au fire de păr înțepătoare numite „tricomi”, care acționează ca niște ace care injectează substanțe chimice atunci când sunt atinse, inclusiv histamina, acidul formic, serotonina și acetilcolina care produc o senzație de mâncărime incomoda pe piele. Datorita componentelor sale active: calciu, magneziu, potasiu, fier, zinc, bor, mangan, fosfor, seleniu, vitamine (A, K, B1, B6, B2, PP), acid folic, quercetina si rutina, urzica poate ajuta organismul sa functioneze optim. Preparată prin fierbere la abur, urzica este cunoscută ca un aliment popular cu conținut nutrițional ridicat și proprietăți tonice.
Din punct de vedere științific, urzica are beneficii esențiale pentru sănătate :
- Proprietățile detoxifiante sunt evidențiate în produsele „detox”, îmbunătățind totodată activitatea metabolică a organismului nostru. Toxinele sunt neutralizate și apoi eliminate rapid datorită efectului său diuretic.
- Frunza de urzică a fost folosită cu succes pentru tratamentul osteoartritei, cu o reducere semnificativă a durerii și a rigidității [16].
- Efecte antiinflamatorii și analgezice au fost observate în artrita reumatoidă atunci când urzica a fost utilizată fie oral, fie extern [17].
- Efectele condroprotectoare și antiinflamatorii ale urzicii au fost dovedite în studii in vitro în sinergie cu scoarța de măceș și salcie [18].
- Extractul de frunze de urzica are un potential inhibitor asupra factorilor proinflamatori.
- Potențial antiinflamator în alergii [19], [20].
- Urzica are capacitatea de a regla activitatea hormonală, de a stimula imunitatea, de a îmbunătăți afecțiunile respiratorii și de a preveni diabetul.
- Acțiunea hipotensivă a urzicii indică un efect direct asupra sistemului cardiovascular [21], [22].
- Datorita compozitiei bogate in vitamina C si fier, urzica amelioreaza oboseala si previne anemia, eficienta si in timpul sarcinii si nasterii.
- Promovează sănătatea femeilor reducând la minimum disconfortul asociat cu menstruația și simptomele menopauzei.
- Îmbunătățește nivelul de energie al corpului și sănătatea prostatei. Rădăcinile de urzică au un efect antiproliferativ asupra celulelor epiteliale de prostată [23].
- Susține pielea prin prevenirea infecțiilor bacteriene și promovarea efectelor anti-îmbătrânire prin reducerea ridurilor și a petelor de vârstă.
5. Gheara matei (Uncaria tomentosa)
Gheara matei este un fel de viță de vie cățărătoare din pădurea tropicală amazoniană și din alte regiuni tropicale din America de Sud și Centrală. Ca plantă medicinală, este utilizată pe scară largă pentru tratarea afecțiunilor inflamatorii datorită conținutului său ridicat de glicozide [24]. De asemenea, reprezinta un suport real pentru buna functionare a sistemului imunitar datorita continutului ridicat de alcaloizi oxindol.
Principalele sale proprietăți:
- Ameliorează durerea, edemul si calmează articulațiile inflamate [25].
- Foarte eficienta în tratamentul osteoartritei datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii [26], [27], [28].
- Acțiune de protecție împotriva inflamației asociate cu diferite afecțiuni respiratorii [29].
- Suport intestinal pentru persoanele cu sindrom de colon iritabil și sprijin pentru remisiune în caz de enterită [30], [31].
- Scoarța acestei plante a arătat un efect antiinflamator similar cu cel al dexametazonei [32].
- Impact remarcabil asupra sistemului imunitar, prin stimularea activității acestuia [33].
- Previne și reduce riscul apariției anumitor tipuri de cancer [34].
- Oferă speranță reală în prevenirea anumitor boli degenerative [35].
- Favorizează vindecarea rănilor atunci când este utilizata extern.
Referinte:
[1] https://www.researchgate.net/publication/27798058_Inflammation_The_foundation_of_diseases_and_disorders_A_review_of_phytomedicines_of_South_African_origin_used_to_treat_pain_and_inflammatory_conditions
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3309643/
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3361921/
[4] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0254629910
[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3294134/
[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21194249
[7] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/cncr.21216
[8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20046768/
[9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5761198/
[10] https://www.ingentaconnect.com/content/ben/cpb/2006/00000007/00000006/art00016
[11] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC526370/
[12] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4931538/
[13] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3914294/
[14] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4001074/
[15] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/mc.21860
[16] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10911825
[17] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0014579398016226
[18] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3312281/
[19] https://febs.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1016/S0014-5793%2898%2901622-6
[20] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.2763
[21] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11025144
[22] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874100002701
[23] https://europepmc.org/abstract/MED/10563375
[24] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874102000934?via%3Dihub
[25] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11950006
[26] https://link.springer.com/article/10.1007%2FPL00000268 ;
[27] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12120814
[28] https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1046/j.1365-2036.1998.00424.x
[29] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4877453/
[30] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874104005094
[31] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9882039
[32] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874112004849?via%3Dihub
[33] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0891584900003270
[34] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9858909
[35] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6365538/
Prudență :
Toate informațiile furnizate în acest articol sunt doar pentru a servi ca referință generală sau pentru a ajuta la o explorare ulterioară și nu înlocuiesc sfaturile profesionistilor in sănătate. Acest conținut nu oferă recomandări oficiale, informații despre doze si dozare extractelor, niveluri de toxicitate sau posibile interacțiuni cu medicamentele prescrise în rețetele curente.