Nume latin : Hibiscus sabdariffa
Familia: Malvaceae
Denumire populara: roselle, măcriș de Guineea, karkadé , ceai de trandafir , ceai Empire
Origine :
Deși este originar din Angola , el este acum crescut în multe regiuni regiuni tropicale și subtropicale ale lumii, în special în Sudan , Egipt , Mexic , China , India și în Thailanda . Există peste 200 de specii în genul Hibiscus.
Părți utilizate :
Flori și frunze . Florile contin un pigment numit cianidină care se regăseaste si în alte fructe de pădure (acai, merișor , zmeură, soc ). Specificul său constă în faptul că culoarea sa poate varia de la roșu, roz, portocaliu, violet până la galben, motiv pentru care florile prezintă o paletă de culori magnifică care se modifică odată cu vârsta.
Principii active :
Principiile cele mai importante ale hibiscusului sunt acizii ( acid citric , malic , tartric… ) prezenti în calici. Ceilalti constituenți sunt alcaloizii , acid L – ascorbic , antociani , beta – caroten , beta sitosterol , polizaharide ( arabine și arabinogalactani ), quercetină, gosipetină, precum și slabe cantități de galactoză, arabinoză , glucoză, xiloză, manoză și ramnoză. Proprietatea antioxidanta este atribuită conţinutului bogat în polifenoli și vitamina C.
Utilizare tradițională :
Frunzele și florile de hibiscus vara sunt folosite pentru efectele lor diuretice, coleretice si hipotensive, precum si pentru stimularea peristaltismului intestinal. În China, semințele sunt folosite pentru uleiul lor, iar frunzele pentru tratament topic al zonei zoster ( herpes zoster). Ca si medicament tradiţional African, hibiscusul a fost folosit pentru proprietățile sale spasmolitice, antibacteriene , colagogice, diuretice și antihelmintice [1]. Florile de hibiscus uscate sau proaspete sunt ingredientul principal al ceaiurilor preparate la cald sau rece, al gemurilor, al jeleurilor, a vinului si a diverselor băuturi revigorante. Ele pot fi folosite ca agenți de aromatizare în budinci, înghețate, prăjituri și ciocolată .
Beneficii :
Datorită proprietăților antioxidante, antiinflamatoare și diuretice, hibiscusul poate reduce tensiune arterială crescută și colesterolul . Ajută la ameliorarea problemelor sistemului digestiv, al sistemului imunitar si al bolilor hepatice. Hibiscus activează catabolismul si pierderea treptată în greutate, menținand sanatatea mentală .
Activitățile antiinflamatorii , antioxidante , antipiretice , hepatoprotectoare , nefroprotectoare și imunomodulatoare sunt scoase in evidenta in multe studii stiintifice [ 1 ].
Hibiscusul scade tensiunea arterială, mai exact presiune sistolică (10 mm Hg maxim) și presiune diastolică (5 mm Hg maxim) [2].
Antiseptic al căilor respiratorii , activitate antibacteriana , antifungica , antiparazitara , emolienta și laxativa [1].
Mai multe studii au a arătat că extractul de hibiscus are o activitate hipolipemiant . Acest efect este util în prevenirea hiperlipidemiei și a bolillor cardiovasculare. Ajută la controlul sindromului metabolic și al excesului de greutate [1].
Efectul protector al extractului de hibiscus contine polifenoli care au fost studiati în diabetul de tip II , dezvăluind proprietăți anti – rezistente la insulină, cu efecte de reducere a hiperglicemiei și hiperinsulinemiei [1].
Extractul din frunze de hibiscus reduce incidenta cancerului invaziv de prostată [3].
Cum să adaugi hibiscus în dieta ta :
Infuzia este cel mai simplu mod de a adăuga hibiscus în dieta ta. Aceasta are o activitate protectoare, actionand prin: eliminarea toxinelor , stimuleaza activitatea creierului, reduce grăsimea hepatică, scade glicemia și tensiunea arterială.
Infuziile mele preferate :
Protectia sanatatii:
- 1 parte hibiscus;
- 1 parte roinita;
- condimente dupa gust : scortisoara , cuisoare , frunze de menta , felii de lamaie, 1/4 pastaie de vanilie, ghimbir, anason;
- miere sau stevia.
Tesut adipos sănătos [4]:
- 1 parte de hibiscus;
- 1 parte de verbina;
- condimente dupa gust : scortisoara, cuisoare, frunze de menta , felii de lamaie, ghimbir, anason;
- miere sau stevia.
.
Curiozitate – În China, hibiscusul este numit „pantof negru”, deoarece oamenii folosesc extractul său pentru a-si lustrui pantofii. Extrasul este folosit pentru a vopsi sprâncenele și părul. Hibiscusul a fost declarat „ aroma anului 2019” de catre Firmenich , celebra casa de parfumuri si arome , pentru utilizarea sa in intreaga lume in diverse alimente si bauturi .
Referinte:
[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030881461400692X
[2] https://www.ars.usda.gov/news-events/news/research-news/2008/study-shows -consuming-hibiscus-tea-lowers-blood-pressure/
[3] http://www.greenmedinfo.com/article/hibiscus-sabdariffa-extract-led-reduced-invasiveness-prostate-cancer-cells
[4] http: //www.greenmedinfo.com/article/combination-lemon-verbena-and-hibiscus-flower-extract-prevents-high-fat-diet-i
Precauții :
Nu este recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează, din cauza efectului emenagog care poate provoca debutul menstruației sau nasteri premature.
Pacienți diabetici care sunt sub tratament impotriva tensiunii arteriale trebuie sa fie atenti, deoarece hibiscusul reduce concentratia de zahăr din sânge și tensiune arterială.
Avertizare
Toate informatiile furnizate de acest articol sunt destinate să servească drept referință generala și nu pot înlocui sfatul unui profesionist din domeniul sănătății. Conținutul nu oferă informații despre doze, nivelurile de toxicitate și posibilele interacțiuni cu alte tratamente in curs.