Denumirea in latină: Crataegus laevigata (sin. Crataegus oxyacantha ); Crataegus monogyna ; Crataegus pinnatifida…
Familia Rosaceae
Denumire populara :
gherghinar, spin alb , spin de mai, spin nobil, malai moale, maracine alb.
Origine :
Europa continentală.
Parti utiizate:
Flori , frunze , fructe.
Principii active :
Principiilele active cele mai importante sunt flavonoidele ( vitexină , quercetina , hiperozidă , rutina , apigenina ) prezente în frunze și flori, precum și procianidinele din fructe. Ceilalti constituenți prezenti sunt acizii, triterpenele , aminele aromatice , uleiurile esențiale și acizi fenolici . Activitatea antioxidanta este atribuita continutului ridicat în polifenoli .
Utilizare traditionala :
Civilizațiile vechi foloseau floarile de păducel ca remediu împotriva gutei, pleureziei și leucoreei . Mai târziu si alte parti ale arbustului au fost utilizate pentru tratamentul anumitor afecțiuni , cum ar fi: iritabilitatea , insomnia , migrenele, confuzia și pierderea memoriei . Păducelul a fost prescris de medicul greac Dioscoride în secolul I d.Hr. ca remediu împotriva problemelor cardiace . În China, frunzele și florile au fost si sunt folosite impotriva digestiei lente si stagnante . În Europa fructe de păducel sunt folosite în bucătărie pentru gemuri, jeleuri, băuturi și vin.
Beneficii :
Frunzele, florile și fructele păducelului sunt folosite de secole pentru a trata bolile cardiovasculare și a reduce nivelul colesterolului, crescând excreția bilei.
Datorită compoziției sale bogate în antioxidanti , fructe de paducel au efecte tonice asupra inimii [1]. Mai multe studii au aratat că ele normalizează bătăile inimii și pot fi utilizate în prevenirea anginei pectorale, a insuficienței cardiace congestive , ateroscleroză și hipercolesterolemie , datorită efectelor cardiotonice și antihipertensive .
1. Tensiune arterială scăzută – Multe studii au dezvăluit ca păducelul reduce tensiunea arterială [2].
2. Insuficienta cardiaca congestiva – Extractul de păducel este folosit in tratamentul oral in insuficiență cardiaca cronica, singur sau în completetarea tratamentelelor convenționale [3].
3. Angina pectorala si ateroscleroza – Amestecul extractelor de păducel, ceapă și usturoi în diferite concentratii prezinta efecte de anti -calcificare si pot dizolva cristalele de hidroxiapatită asociate cu arterioscleroza [4].
4. Activitate anticoagulanta – Compuși polifenolici-polizaharide din fructe si flori exercita o activitate anticoagulanta [5].
5. Capacitate antioxidanta datorita constituenților bioflavonoide și procianidine. Crataegus reprezintă o sursă importantă de antioxidanți natural [1].
6. Sănătatea digestivă – Fructele de păducel contin componente organic active care interacționează cu flora intestinala, stimuleaza secretiile biliare și gastrice, ameliorandu-se astfel digestia alimentelor. Extrsctul de păducel exercita o activitate gastroprotectoare , un efect antiinflamator , precum și o activitate antibacteriana moderata [6].
7. Scăderea colesterolului – Unele studii care folosesc fructe de pădure chinezești au dezvăluit scaderea colesterol ridicat [7].
Cum să adaugi păducelul în dieta ta :
• În suplimente : capsule sau tincturi din fructe, frunze și flori.
• Alimentatie : fructe de păducel sub forma de jeleuri si gemuri cu gust usor dulce .
• Infuzii: flori uscate, frunze și fructe. Pot sa fie găsite separat sau în amestecuri, sub formă de plicuri sau vrac.
Retetele mele:
„ Infuzie cardiotonică ” :
- 1 parte frunze și flori uscate de păducel
- 2 părți fructe uscate de păducel ,
- 1 parte hibiscus ,
- 1 parte Melissa
- condimente dupa gust : scortisoara , cuisoare , frunze de menta , felii de lamaie, 1/4 pastaie de vanilie , ghimbir.
- miere sau stevia.
Oțet și vin:
Fructele de paducel pot fi folosite pentru a face otet, ingredientul esențial pentru sosuri si delicios in salate.
Exemplu: Umpleți un borcan cu fructe de paducel proaspete. Acoperiți fructele cu oțet de mere. Lasati-l să stea timp de 6 săptămâni la loc racoros, agitand în fiecare zi. Strecurati si transvazati intr-o sticla .
Curiozitate – se pare că ramuri de păducel ar fi fost folosite pentru a face coroana de spini a domnului Isus Hristos [8].
Referinte:
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12866623
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27655074
[3] https://www.cochranelibrary .com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD005312.pub2/full
[4] http://www.greenmedinfo.com/article/hawthorn-onion-and-garlic-may-dissolve-hydroxapatite-crystals-associated-arter
[5] http://www.greenmedinfo.com/article/polyphenolic-polysaccharide-conjugates-flowers-and-fruits-hawthorn-have-antico
[6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed /18698794
[7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26825354
[8] https://en .wikipedia.org/wiki/Crataegus
Precauții:
Păducelul este foarte bine tolerat, dar trebuie avut grijă atunci când este luat impreuna cu alte medicamente, precum antiaritmice, antihipertensive, digoxină și agenți antihiperlipidemici, deoarece le poate potenta efectul. Simptomele nedorite cele mai frecvente sunt vertijul, dar doar la doze foarte mari.
Avertizare
Toate informatiile furnizate de acest articol sunt destinate să servească drept referință generala și nu pot înlocui sfatul unui profesionist din domeniul sănătății. Conținutul nu oferă informații despre doze, nivelurile de toxicitate și posibilele interacțiuni cu alte tratamente in curs.